zīmols

Esi kā foršs zīmols!

Pavisam nesen kādā no lekcijām augstskolas pasniedzēja mums, zinību izslāpušajiem studentiem, lika aizdomāties, ka 21. gadsimtā jebkuram cilvēkam savs tēls jāuztver gluži kā labs zīmols. Tātad pret to arī attiecīgi jāizturas. Protams, ja vien ir mērķis atstāt labu iespaidu un gūt panākumus.

Bet ko vispār nozīmē publiskais tēls?  Citiem vārdiem sakot, tā ir summa, kuru veido gan paša paveiktie darbi, gan atstātais iespaids, gan arī tas, ko par tevi saka apkārtējie. Ļoti bieži publiskais tēls veidojas pēc sniega bumbas efekta – viens negatīvs notikums var pēkšņi uzņemt bīstami lielus apjomus un pārvērsties par apnicīgu zīmogu sejā. Tāpat ar labajiem darbiem un notikumiem – tie var kļūt par tavu pozitīvo vizītkarti, pavērt nebijušas iespējas un radīt jaunas pazīšanās. Nenoliedzami, mūsdienās, pateicoties sociālajiem tīkliem, izveidot savu publisko tēlu, līdzīgi kā tiek veidoti zīmoli, kļuvis pavisam vienkārši. Un tomēr – tas ir sarežģīti.

Jāatzīst, šodien ir daudz vieglāk sevi parādīt no sliktās puses, pat it kā pavisam nejauši. Daži tvīti, ieraksti Facebook un Instagram bildes ir gana daudz, lai ļautu citiem par tevi spriest. Labi vai slikti, tā jau ir tava izvēle!

Šīs pārdomas man atgādināja par kādu sarunu, kad paziņa stāstīja par neizdevušās darba intervijas pieredzi. Potenciālais darba devējs esot interesējies par sociālo tīklu aktivitātēm, kas it kā neko labu neliecinot. «Kāds viņam sakars ar manu Twitter?» paziņa bija sašutis.

Var likties savādi, bet arvien vairāk darba devēju pirms intervijām pārbauda potenciālo darbinieku sociālo tīklu profilus. Kāpēc? Katrs darbinieks ietekmē uzņēmumu gluži tāpat, kā mēs ietekmējam sevi ar dažādām darbībām un izvēlēm, un darba devēji grib samazināt risku, ka klienti var uziet apšaubāmas darbinieku bildes no trakām ballītēm vai sastapties ar neglītiem izteikumiem.

Sociālie tīkli ir rīks, kas ļauj katru personību padarīt publisku, atklājot mūsu raksturu, intereses, viedokli un domas un tādā veidā radot gan priekšrocības un iespējas, gan arī negatīvus riskus. Katram ir iespēja izteikties, komunicēt ar domubiedriem, izpētīt citus viedokļus un varbūt pat kļūt par viedokļa līderi, tāpēc ik uz soļa jāatceras par sava vārda spēku.

Turklāt jāpatur prātā, ka interneta vidē darbojas arī tādi cilvēki, kas ar savu negatīvo attieksmi, komentāriem un vēstulēm vēlas iespaidot citus. Šo publiku vienkāršoti dēvē par troļļiem. Jāņem vērā, ka viņu vārdi un darbības var ietekmēt mūsu pašapziņu un noskaņojumu. Pareizākā reakcija, saskaroties ar šādiem enerģijas vampīriem, ir vienaldzība. Tiklīdz iesaistīsies virtuālajā cīniņā, riskē iekļūt vētrainā diskusijā un saņemt gūzmu apvainojumu. Labāk esi kā foršs zīmols! Ja dzīvē un interneta vidē pratīsi būt atvērts, patiess, draudzīgs un spēsi sevi parādīt no labākās puses, arī ikdiena būs daudz patīkamāka un nākotne neapšaubāmi gaišāka.