Edgars Kreilis par mūziku un sapņiem

Young Media House atvēršanas svētkus ieskandināja jaunias mūziķis Edgars Kreilis, kurš ir ne vien dziedātājs, bet arī jauniešu iedvesmotājs tiekties uz saviem, un tikai saviem mērķiem!

Kā pārvarēt uztraukumu uzstājoties?

Katram ir cita metode – kadam varbūt patīk iztrakoties, izlēkāties. Man uztrakumu vairāk noņem tāda miera kondīcija – uzliec austiņas, noskaņojies un esi gatavs doties publikas priekšā?

Kā strādāt ar sevi, lai pašapziņa nebūtu ne par augstu, ne par zemu?

Es ticu, ka mēs katrs iekšēji esam ļoti kritiski, tāpēc pašapziņu ir ļoti svarīgi turēt tādā līmenī.

Pašam pēc uzstāšanās skatoties un vērtējot ierakstus vienmēr ir vesela lapa ar uzlabojumiem pie kā vajadzētu piestrādāt. Citi to varbū nepamana.

Kā saprast, vai mūzika ir īstais ceļš?

No sākuma ir jāuzdod sev jautājums – kas tu esi? Vai tu redzi sevi uz skatuves vai citā šovbiznesā? Ja sevi neredzi šajā sfērā, tad nav jēga mēģināt, bet, ja spēj ieraudzīt, – ir jāiet un jādara.

Kurš bija pagrieziena punkts, kad saprati, ka mūzika ir tava kaislība?

Es to sapratu jau agrāk, bet toreiz nestrādāju pie sava sapņa tā, kā to daru tagad. Iedomājos, ka viss atnāks pats, tomēr tā tas nenotiek. Pašam ir jāiet pretī savam sapnim, jācīnās par to, lai saņemtu to, ko gribi.

Kuri ieradumi jāiekļauj savā ikdienā ikvienam, kurš vēlas sasniegt panākumus?

Trīs galvanie punkti ir – ticēt, sapņot un rīkoties. Pārējais atnāk procesā, bet šiem ieradumiem jābūt visa pamatā.

Kā uzstādīt mērķi?

Viennozīmīgi, ja uzstādīsim augstākus mērķus, sasniegsim vairāk nekā vēloties kaut ko mazāku. Iespējams, tie paši augstākie mērķi netiks piepildīti, tomēr gala rezultāts tik un tā būs vērtīgāks. Bailes šajā gadījumā nav labs draugs – ar tām tālu netiksim. Jāsapņo un jānotic neiespējamām lietām.

Kādas ir biežākās jauno mūziķu kļūdas?

Visbiežak potenciāli mākslinieki vienkārši nolaiž rokas. Esmu bieži redzējis gadījumus, kad perspektīvi mūziķi pārstāj tiekties uz savu mērķi pēc pirmajām neveiksmēm. Tas notiek tāpēc, ka viņiem jau no paša sākuma nav bijis “iekalts” strādāšanas princips. Ja pirmo reizi pateiks NĒ, varbūt kādu no nākamajām sagaidīsi JĀ. Bez smaga darba un sapņošanas neviens mērķis netiks sasniegts.

Kā sarakstīt dziesmu?

Dziesmas var rakstīt gan kolektīvā gan individuāli. Kopīgi sacerot varbūt šķiet vieglāk, tomēr pastāv iespēja, ka tavas domas nesakritīs ar pārējo skatījumu, tāpēc es parasti strādāju viens. Protams, man ir arī kolektīva pieredze, tomēr man patīk no sākuma parūpēties par savu iekšējo sajūtu radot mūziku. No sākuma rodas ģitāras pavadījums, kāda melodija tiek iedziedāta telefona diktafonā un tā ar laiku rodas dziesma.

Teksts: Marta Muižniece

Foto: Ritvars Stankevičs