молодые мультимиллионеры

Jaunie multimiljonāri. Kā viņiem tas izdevās?

Ja vēlies būt uzņēmējs un pelnīt daudz naudas, neaizmirsti, ka bez sūra darba pats no sevis klēpī nekas nekrīt. Tas – pirmkārt. Otrkārt, jābūt vērīgam. Dažkārt miljonu biznesu izdodas izveidot tikai tāpēc, ka topošais uzņēmējs pietiekami nopietni izpētījis tirgu un sapratis, ka tajā pietrūkst tieši tā produkta, kas būtu piemērots viņam. Treškārt, nekur nav teikts, ka par miljonāru iespējams kļūt tikai vīram ar sirmiem deniņiem vai pieredzējušai kundzei. Piemēram, Snapchat dibinātājiem ir stipri zem trīsdesmit, bet kompānija novērtēta daudzu miljardu vērtībā.

Noteikti daudzi zina tā dēvēto būvniecības datorspēli Minecraft, ko radījis 35 gadus vecais zviedrs Markuss Pēšons no Stokholmas, medmāsas un dzelzceļa darbinieka dēls.

Jāatzīst, ka pašā spēles projektēšanas sākumstadijā tā bija tikai Markusa aizraušanās. Tolaik viņš strādāja spēļu kompānijā King Entertainment. Kad Minecraft sāka kļūt slavena, 2010. gadā Pēšons no savas pastāvīgās darbavietas aizgāja un ar draugu Jakobu Porseru nodibināja kompāniju Mojang. 2011. gada janvārī kompānija jau varēja svinēt ievērojamu notikumu – tā bija pārdevusi vairāk nekā miljonu Minecraft kopiju.

CDC8HFPYWR

 

Patlaban tā ir viena no pasaulē visvairāk lejupielādētākajām spēlēm gan attiecībā uz galda datoriem, gan iOS un Android platformām, gan spēļu konsolēm Xbox un PlayStation. 2014. gadā abu darbs tika novērtēts no Microsoft puses – tā iegādājās 71% no kompānijas Mojang par 2,5 miljardiem ASV dolāru. Nesen Pēšons iegādājās vienu no dārgākajām privātmājām Losandželosā.

 

logo-promo

Kā iet? Jautājums par 19 miljardiem dolāru

Lai gan ukraiņu izcelsmes ebreju Janu Kūmu par jaunekli nenodēvēsi, jo viņam patlaban ir 38 gadi, ievērības cienīgs ir viņa veiksmes stāsts, kā viņš ar māti pēc PSRS sabrukuma emigrēja uz ASV un divdesmit gadu laikā, sākumā pārtiekot no pieticīgiem emigranta pabalstiem, vēlāk nodibināja mobilo saziņas līdzekli, par kuru Facebook samaksāja 19 miljardus ASV dolāru. Mācoties vidusskolā, Kūms bija iemantojis visnotaļ liela huligāna slavu, taču 18 gadu vecumā puisis nāca pie prāta un sāka apgūt programmēšanu.

Vēlāk viņš piebiedrojās digitālo kramplaužu grupējumam woowoo un ne reizi vien uzlauza kompānijas Silicon Graphics serverus. Pēc tam Jans Kūms iestājās Sanhosē štata universitātē un iekārtojās darbā auditorkompānijas Ernst&Young informācijas drošības nodaļā. 1997. iepazīstas ar Yahoo vadītāju Braienu Ektonu un turpmāko septiņu gadu laikā pievēršas karjerai Yahoo, kas pieredzēja gan galvu reibinošus panākumus, gan tikpat straujus kritienus. 2007. gada septembrī abi no kompānijas aiziet un ceļo pa Dienvidameriku, bauda brīvību, taču Kūma 400 000 ASV dolāru iekrājumi pamazām sāk kust, un 2009. gadā viņš liktenīgi iegādājas iPhone. Nojaušot fantastisko App Store potenciālu, viņš piekrīt sava padomju izcelsmes partnera Aleksa Fišmana aicinājumam izveidot lietotni viedtelefona kontaktiem, kurā ikvienam varētu piešķirt noteiktu statusu, piemēram, ka patlaban runājat pa telefonu, atrodaties sporta zālē utt. Kūms ātri izdomāja tai nosaukumu WhatsApp, kas izveidota no What’s up? jeb – kā iet?

 

social-lg

Snapchat izveidotāji: gribējām radīt ko īpašu

Stenfordas universitātes studentiem Evanam Špīgelam (24) un Bobijam Mērfijam (26) izdevās nopelnīt 1,5 miljardus ASV dolāru pēc tam, kad 2011. gadā viņi nodibināja mobilo saziņas lietotni Snapchat, kuras nosaukums gan bija Picaboo. 2013. gada beigās Špīgels atteica Facebook piedāvājumam par 3 miljardiem iegādāties abu projektu. Taču 2015. gadā investori jaunajiem censoņiem uzticējās tiktāl, ka ieguldīja kompānijā aptuveni 19 miljardus. Šodien Snapchat mēnesī izmantot vismaz 100 miljoni lietotāju. “Mēs nepavisam nebijām īpaši, bet tieši tas bija mums par iemeslu radīt ko īpašu,” savus panākumus skaidro 26 gadus vecais Bobijs Mērfijs.

photo

Visi dati mākonī

Drū Hjūstons ir dzimis 1983. gadā. Iespējams, daudzi nezina, kas viņš par putnu, tomēr ir bijusi darīšana ar vienu no viņa smadzeņu produktiem – Dropbox, failu izvietošanas pakalpojums, kas piedāvā datu glabāšanu mākonī, failu sinhronizāciju un klienta programmatūru. Visa šī digitālā jezga sākās, kad viņš iestājās un sekmīgi pabeidza studijas Masačūsetsas Tehnoloģiju universitātē, datorzinību specialitātē, kur viņš bija visnotaļ elitārās brālības Phi Delta Theta biedrs. Tieši tur viņš satika savu draugu un vienu no nākamajiem Dropbox dibinātājiem Arašu Firdozī. 2014. gadā Dropbox tika novērtēta aptuveni 10 miljardus ASV dolāru vērtībā. Biznesa vēstures eksperti apgalvo, ka Dropbox ir sestais pēc kārtas startaps, ko dibinājis Hjūstons.

belo-200x200-4d851c5b28f61931bf1df28dd15e60ef

Serviss tiem, kam nepatīk apmesties viesnīcās

Braiens Česki, Neitans Blečarziks un Džo Gebija ir attiecīgi 33, 31 un 33 gadus veci. Iespējams, viņu uzvārdi daudziem no jums neko neizteiks. Taču tie, kas bieži ceļo pa pasauli un nevēlas pārnakšņot bezpersoniskās viesnīcās, bet izvēlas Airbnb pakalpojumus, iespējams, nojauš, ka šo kompāniju nodibināja iepriekšminētie jaunekļi. Braiens Česki ir nodarbojies gan ar kultūrismu, gan apguvis dizainu un 2008. gadā kopā ar saviem partneriem nodibināja startapu Airbedandbreakfast.com. Vēlāk gan mārketinga guru viņiem ieteica šo mēli mežģošo nosaukumu nedaudz saīsināt, un tā tapa Airbnb. Šis serviss ļauj cilvēkiem, kuriem dažādu apsvērumu dēļ ir lieka dzīvojamā platība, izīrēt to pasaules apceļotājiem. 2015. gada sākumā Airbnb pakalpojumus izmantojuši vairāk nekā 30 miljoni klientu, bet 2014. gadā – 20 miljoni. Uzņēmuma vērtību lēš aptuveni 10 miljardu vērtībā.

New-Logo-Vertical-Dark

Izsauc taksometru internetā

Varbūt Trevisu Kalaniku gluži par jaunekli nenodēvēsi, jo viņam ir 38 gadi, bet 5,3 miljardus ASV dolāru viņam izdevies nopelnīt ar kompāniju Uber – ar tās palīdzību internetā iespējams izsaukt taksometru. Kompānijas darbība izrādījās tik veiksmīga, ka spēja piesaistīt investīcijām 4 miljardus ASV dolāru, bet paši investori Uber novērtējuši ar 41,2 miljardiem. Uber konkurē ar taksometru pakalpojumu dienestiem ASV un vēl 53 pasaules valstīs, lai gan dažās valstīs, piemēram, Spānijā, šis serviss ir aizliegts.

Suja Juice veiksmes pamats SUJA_FactSheet-LOGO

Pārvietojoties pa Ņujorkas ielām, var mierīgi paiet garām kādai 28 gadus vecai blondīnei un nodomāt, ka viņa ir kārtējā fitnesa zāles apmeklētāja, kādu šajā ASV dzīvīgākajā pilsētā ir tūkstošiem. Taču Enija Loulesa ir īpaša meitene, viena no četriem strauji augošās sulu kompānijas Suja Juice dibinātājiem.

Līdz 2013. gadam Enija bieži apmeklēja fitnesa zāles, ēda veselīgu pārtiku, taču tad nolēma sākt ražot dabīgas sulas, kurām netiktu pievienots cukurs. Kompānijas panākumi izrādījās žilbinoši, jo pirmajā darbības gadā tā nopelnīja 18 miljonus ASV dolāru, bet 2014. peļņu izdevās teju trīskāršot. Šodien kompānija novērtēta par aptuveni 300 miljoniem ASV dolāru, daļu, no kuras iegādājusies Coca-Cola.

Suja Juice panākumus Enija skaidro ar pavisam vienkāršu statistiku. Dzīvojot veselīgi un ieturoties pēc labākajiem fitnesa guru ieteikumiem, viņa noskaidroja, ka milzīgajā ASV tirgū tikai 4% no pārtikas tirgus aizņem ekoloģiska pārtika, taču aptuveni 45% no ASV iedzīvotājiem būtu gatavi savu pārtikas grozu papildināt ar pēc iespējas dabiskākā vidē augušiem dārzeņiem un augļiem. Veiksmīgi komunicējot ar savas produkcijas pircējiem, liekot uzsvaru, ka sulas nekādā gadījumā nesaturēs ģenētiski modificētus organismus, iepakojot tās pievilcīga dizaina un pārstrādājama plastikāta pudelēs, panākumi bija nodrošināti.

HOM_Logo_RGBNebija, kas pieskata manu 93 gadus veco vectēvu

29 gadus vecais Dzošs Bruno par savu veiksmes stāstu uzskata uzņēmumu Hometeam. Kā jau daudzas biznesa idejas uz paplātes pienes pati dzīve, tā arī šajā gadījumā.

Sākumā Bruno vajadzēja atrast cilvēku, kas pieskata viņa 93 gadus veco vectēvu un palīdz viņam dažādos mājas darbos. Pavisam vienkāršā veidā pēc tam tika nodibināts uzņēmums Hometeam, kura darbinieki gatavi pavadīt laiku ar cilvēkiem, kuriem ir dažādas grūtības tikt galā ar saimniecības darbiem. Turklāt psihologi noskaidrojuši, ka dzīve pazīstamos apstākļos uzlabo veco ļaužu psiholoģisko pašsajūtu, nekā ja viņus pārvestu uz pansionātu.

Galvenais Hometeam pluss esot tas, ka, pirms darbinieku nosūtīt pie kārtējā onkulīša vai cienījama vecuma tantītes, Bruno pamatīgi iepazīstas ar šo cilvēku biogrāfiju. Ja onkulītis ir bijušais mākslas vēstures pasniedzējs, pie viņa tiks nosūtīts cilvēks ar līdzīgām interesēm. Turklāt visi darbinieki saņem iPad, kuru izmantojot var operatīvi sazināties ar tuviniekiem. Hometeam serviss attīstībai esot savācis 36 miljonus ASV dolāru.

Visvienkāršākais veids, kā iepazītieslogo

Pirms diviem gadiem žurnāls Rolling Stones rakstīja, ka, ieejot pieticīgajā Tinder biroja ēkā Losandželosā, grūti iedomāties, ka esat ieradies ciemos pie lietotnes radītājiem, kuras vērtību tobrīd lēsa par aptuveni vienu miljardu ASV dolāru. Uzkāpjot pāris stāvu augšup, var nokļūt milzīgā telpā ar lielisku skatu uz Losandželosu, un šī telpa ir kompānijas ģenerāldirektora Šona Rada, kuram patlaban ir 30 gadu, birojs.

Šodien droši var apgalvot, ka lietotne Tinder pirms diviem gadiem iepazīšanās jomā radīja veselu apvērsumu. Vēl par Tinder saka, ka tā ir viena no pasaulē vienkāršākajām lietotnēm, jo mobilā telefona ekrānā tās lietotājs redz sava potenciālā partnera foto, un pavirzot to ar pirkstu pa kreisi, nozīmē: nē, paldies!, bet pa labi: esmu ieinteresēts. Ja divu cilvēku intereses sakrīt, viņi var sākt apmainīties ar paziņojumiem. Turklāt Tinder uzrāda arī tos cilvēkus, kuri saistīti ar sociālo tīklu Facebook.

Šons Rads apgalvo, ka aptuveni 40% lietotāju ir sievietes, kuras 84% gadījumu savus potenciālos partnerus noraida, bet vīrieši nav tik izvēlīgi, viņiem šis skaitlis ir krietni mazāks – 54%. Šons Rads apgalvo, ka ar lietotni esot pasaulē ieviesis Losandželosā pieņemto partneru izvēles principu – jo šajā pilsētā izskats tiek vērtēts visaugstāk.

Tinder var salīdzināt ar bezgalīgu burziņu, kurā visu laiku sēdi un saki: jā, nē, jā, nē,” apgalvo Šons, kurš dzimis Losandželosā ebreju-persiešu-amerikāņu ģimenē.

Viņa vecāki pārcēlās uz ASV no Irānas, lai štatos tirgotu elektroniku. 18 gadu vecumā Šons aizrāvās ar mobilajām tehnoloģijām un izveidoja savu pirmo kompāniju Orgoo, kas piedāvāja komunikāciju platformu, kurā apvienots elektroniskais pasts, ziņojumu dēlis un videočats. Pēc tam Rads iestājās Dienvidkalifornijas universitātē un, brīdi pastudējis, nolēma apvienot savas pūles ar riska kapitāla kompāniju Hatch Labs, kas pieder Barija Dillera dibinātajai kompānijai IAC.

Iesākumā Tinder esot bijusi domāta kā lietotne visnotaļ elitāriem cilvēkiem – dažādu studentu biedrību prezidentiem, slavenībām un modelēm, lietotne nevis lūzeriem, bet populāriem cilvēkiem, kuru iesaistīšanās vien padarīs šo lietotni populāru. Lai gan šodien Tinder grūti nodēvēt par ekskluzīvu lietotni, tā, izrādās, ir daudz efektīvāka nekā iepazīšanās mājaslapas, kurās jāaizpilda neskaitāmas anketas ar jautājumiem: vai tev labāk patīk suns vai kaķis, dod priekšroku alum vai vīnam, vīriešiem vai sievietēm.