Goethe-Institut München Zentrale; Internationale Deutscholympiade in Frankfurt (IDO)

Trīs valstu skolu projekts – piedalies

Kā īsti izskatās klases telpa Vācijā? Kā satiekas draugi Ēģiptē? Ko gatavo no vienkāršām sastāvdaļām Marokā, Latvijā un Vācijā? Projektā “Bez robežām” tiekas skolēni no trim dažādām valstīm. Viņi kopā raksta stāstu, uzņem īsfilmu, fotografē savu apkārtni vai arī intervē viens otru. Šādā veidā viņi var dažādos digitālos formātos iepazīt trīs valstu dzīvo pasauli un jauniešus. Projektu rezultāti tiks prezentēti kopīgā tīmekļa vietnē un tādējādi iedzīvinās interesantu un informatīvu ceļojumu caur dažādām kultūrām.

Projekts “Bez robežām” ir paredzēts 14–17 gadus veciem skolēniem, kuri mācās vācu valodu vai apmeklē skolu Vācijā. Projektam klasi var pieteikt vācu valodas skolotājs, tad koordinatore atradīs partnerklasi Vācijā un kādā Ziemeļāfrikas vai Tuvo Austrumu valstī, kuru interesē tādā pati sadarbības forma kā jūs. Pēc trīs valstu grupas izveidošanas var sākties darbs!

Lai piedalītos nepieciešams:

  • Pieeja internetam un datoriem ar parastām Office programmām (Word, PowerPoint) apmaiņas veikšanas nolūkos
  • Vairāku foto/video kameru vai viedtālruņu pieejamība
  • Vecāku/skolas paziņojums par piekrišanu produktu un fotoattēlu publicēšanai
  • Sazināšanās notiek vācu valodā.

Dalības formāti:

Mannequin Challenge (Manekena izaicinājums) — bez robežām!

Kā īsti izskatās skolas pārtraukums vai vakars ar draugiem citās kultūrās? Ar mūsdienīgo “Mannequin Challenge” skolēni izspēlē situācijas un iesaldē kustības. Tiek izveidots momentuzņēmums, kuram pēc vēlēšanās var pievienot komentārus ar skaņas ierakstiem vai subtitriem. Tādējādi dažādu valstu grupas iepazīst dažādas ikdienas situācijas un izdzīvo citu skolēnu realitāti. Visbeidzot Mannequin Challenge video galerijā momentuzņēmumi kļūst par kopīgu multikulturālu mākslas darbu.
Nepieciešamais valodas līmenis: no A1

Kopīga stāstu stāstīšana

No īsa sākotnējā stāsta, kas tiek nodots no valsts uz valsti un paplašināts, veidojas liela vizuāla un stāstīšanas dēka. Sākuma stāsti attīstās, notiekot apmaiņai starp grupām, un kļūst par ainu, ko veido attiecīgo valstu ikdienas dzīves notikumi un elementi, pasaku dalībnieki un vietas, ko grupas izdomā un atveido digitāli. Stāstu sērijas sarežģītību nosaka skolēnu valodas līmenis. Kopīgi stāsti aicina veikt radošu apmaiņu un daudzveidīgus un detalizētus novērojumus, kā arī atpazīt neskaitāmas sīkas saites starp stāstiem un to nozīmi. Tā izveidojas lielā digitālā lasāmgrāmata, kas kļūst par nebeidzamu stāstu.
Nepieciešamais valodas līmenis: no A2


Perspektīvas maiņa — ko tev nozīmē...?

Vienam vārdam var būt neskaitāmi daudz nozīmju atkarībā no piedzīvotā, atmiņām un priekšstatiem. Lingvistiskās diskusijās, izmantojot tādus teikumus kā “Jautrība man nozīmē…”, vai “Brīvais laiks man nozīmē…”, dažādu valstu skolēni izveido plakātus ar fotogrāfijām, attēliem un īsiem aprakstiem. Veicot apmaiņu, grupas uzzina, ko par to domā citi, ko tas viņiem nozīmē un iegūst pieredzi. No atsevišķām kolāžām veidojas virtuāla ekspozīcija, kas ļauj mainīt perspektīvu.
Nepieciešamais valodas līmenis: no A1

Fotogrāfija — es redzu to, ko neredzi tu?

Ar moto “Es redzu to, ko tu neredzi” skolēni veic ekspedīciju savā apkārtnē. Paši izvēloties tēmas, piemēram, draudzība, bailes vai sapņi, viņi ar digitālajiem fotoaparātiem vai viedtālruņiem atspoguļo savu skatījumu uz pasauli. Viņi atrod attēliem nosaukumu un pievieno faktus par šo tēmu. Bet kā to redz citi un kā izskatās fakti? Virtuālā ekspozīcija kā gala produkts paredz telpu līdzību un kontrastu atklāšanai, kurā skolēni veic apmaiņu pāri valstu robežām.
Nepieciešamais valodas līmenis: no A2

Video — filma apceļo pasauli

Dažādu valstu skolēni iepazīst filmu kā plašsaziņas līdzekli un viens otram veido īsfilmas, kurās stāsta par savu dzīvi un kultūru. Turklāt scenāriju viņi raksta paši. Lai to paveiktu, grupas veido kino dialogu, īsos videoklipos cits citam uzdod jautājumus par dzīvi, par to, kas viņiem patīk, un vēlmēm. Atbildes, protams, tiek sniegtas ar videoklipu. Trīspusējā apmaiņā tiek noskatīti, komentēti un apspriesti dažādi video. Gala rezultātā veidojas kopējā filma, kas apceļo pasauli un viņus apvieno.
Nepieciešamais valodas līmenis: no B1
Ieteicamais dalībnieku skaits: ne vairāk kā 10
Papildu tehniskās prasības: Projektors

Intervija — ko mēs vienmēr esam gribējuši zināt!

Kādus jautājumus tu uzdosi skolēnam no Vācijas, Austrumeiropas centrālās daļas vai Ziemeļāfrikas? Jaunieši savstarpēji un virtuāli veido intervijas par pašu izvēlētām tēmām un raksta īsus rakstus par savu pieredzi. Kā tu pavadi brīvo laiku? Kāda ir literatūras stunda jūsu klasē? Kāda vieta tavā dzīvē ir reliģijai? Projekts piedāvā dažādu valstu skolēniem iespēju personīgi iepazīties, izmēģināt žurnālistu prasmes, kā arī paplašināt mutiskās un rakstiskās valodas zināšanas.
Nepieciešamais valodas līmenis: no A2

Portrets — kas atrodas tavā kabatā?

Iepazīstināsim citus ar sevi — neierastos aspektos! Šajā foto projektā skolēni veido portrtefoto, bet ne tikai savējos. Viņi portretē arī savus apkārtējos priekšmetus, kas sniedz informāciju par viņu personību un ikdienu. Kas atrodas mūsu kabatās? Kā izskatās mūsu istaba? Kādu pārtiku mēs pērkam saviem iecienītākajiem ēdieniem? Virtuālā fotoizstāde un foto apraksti kā projekta gala produkts piedāvā aizraujošu pārskatu un diskusiju iespējas par dažādu pasaules vietu skolēnu kultūras daudzveidību.
Nepieciešamais valodas līmenis: no A1

Virtuālie gatavošanas kursi

Virtuālajos gatavošanas kursos skolēni savstarpēji sniedz informāciju par dažādu valstu ēšanas kultūru. Visas grupas saņem vienādus sarakstus ar sastāvdaļām, kas ietver ikkatrā mājsaimniecībā pieejamus pārtikas produktus. Grupās vācu valodā tiek pārrunāts, kādu valsts tipisko ēdienu no tiem var pagatavot. Gatavošanas sesijas video tiek uzņemts ar viedtālruni un dokumentēts citām grupām kā fotostāsts par šī ēdiena gatavošanu. Rezultāti var būt atšķirīgi atkarībā no valodas līmeņa.
Nepieciešamais valodas līmenis: no A1