Ideju pavasaris – kas notika šogad?

Katru gadu Imanta Ziedoņa muzeja rīkotais konkurss “Ideju pavasaris” pulcē jauniešus no visas Latvijas ar savu aicinājumu pieteikt un realizēt savas idejas. Tie, kuri savas idejas līdz vasaras sākumam ir realizējuši, vēlāk tiekas divu dienu nometnē Imanta Ziedoņa muzejā Murjāņos. Arī es šajā konkursā piedalījos un divus gadus pēc kārtas realizēju savas idejas, vēlāk pavadot laiku nometnē, kur iepazinos ar daudz jauniem cilvēkiem. Nometni papildina arī lekcijas, kuras katru gadu pasniedz zinoši un radoši cilvēki, piemēram, šogad nometnē viesojās Lelde Ceriņa, Viesturs Meikšāns un Kristaps Kravalis. Šogad gan nometni apmeklēju, lai veidotu rakstu par to, ko šajā gadā ir paveikuši Latvijas jaunieši.

Raksta: Agnese Pētersone.

Nometnē bija ieradušies jaunieši no Salacgrīvas, Talsiem, Jelgavas, Priekuļiem, Valdemārpils un Rojas. Meitenes no Jelgavas bija izveidojušas mācību stundu Edvarta Virzas muzejā “Billītes”, kur saņemot vienu puzles gabaliņu ir jāseko informācijai un jāmeklē nākamais, līdz atrasti visi, palīgā ņemot karti un fotogrāfijas. Stundas laikā varēja uzzināt arī vairākus interesantus faktus, piemēram, to, ka  ēkas arhitekti esot bijis pats E.Virza un Eduards Smiļģis.

Priekuļu vidusskolas pārstāves arī izvēlējās mācību stundu veidot dzejnieka muzejā, šoreiz – Eduarda Veidenbauma muzejā “Kalāči”. Tajā tika izveidota izlaušanās istaba ar vairākiem uzdevumiem. Vēlāk turpat notika orientēšanās ar QR kodu palīdzību.

Talsos, savukārt, norisinājās stunda skolotājiem, iecere bija savienot vizuālo mākslu ar dzeju. Stundas laikā skolotāji tika sadalīti komandās un kopīgi sacerēja dzejoļus par kādu no gleznām. Vēl Talsos tika realizēta ideja “Pērļu zveja Talsos”, kur viens no uzdevumiem bija par 5 sabiedrībā zināmām personām, kas dzimušas Talsos. Katrai komandai bija sava persona, kura jāuzmin, vēlāk izmantojot QR koda palīdzību varēja noklausīties šo personu ierakstītu audio. Šīs personas bija Guna Millersone, Raimonds Tiguls, Māris Štrombergs, Maija Laukmane un Intars Busulis.

Šogad kāds no dalībniekiem arī realizēja ideju par akciju “Kamparkalns”, kur tika atkārtota 1988. gadā notikusī akcija, par kuru tika stāstīts un mācīts šī gada akcijā. Tika mācītas dziesmas, izgatavotas laternas un komiksa veidā zīmēti plakāti. Pēc visiem sagatvošanās pasākumiem akcijas dalībnieki devās kopīgā gājienā, lai skaisti noslēgtu dienu.

Rojā varēja piedalīties mācību stundā par zvejniecību, kas sākās Krišjāņa Valdemāra alejā. Dalībnieki veidoja mezglus, minēja vecvārdus, pēc tam visi kopā draudzīgi devās piknikā, pēc kura spēlēja dzīvesstāstu klusos telefonus.

Valdemārpilī mācību stunda tika izveidota 2. klases skolēniem, kur viņi visi devās pārgājienā uz Ārlavām. Pa ceļam bija 3 stacijas ar baloniem, kur varēja par izpildītu uzdevumu saņemt balvu. Katram skolēnam jau pirms pārgāiena tika uzdots mājasdarbs, katram bija jāpaņem līdzi akmentiņš. Dienas laikā skolēni varēja apgūt zināšanas par kultūru, vēsturi un dabaszinībām.

Šogad Salacgrīvā tika realizētas divas idejas, pirmā bija vēsturiskā foto orientēšanās, kuras sākotnējā ideja gan esot bijis ēnu šovs. Interesanti esot bijis tas, ka neviena komanda neesot zinājusi par reiz esošajiem tenisa kortiem. Komanda atzīst, ka mācība, ko ieguvusi projekta laikā esot – viss jādara laicīgi! Otrā Salacgrīvas pārstāve izlēma ideju realizēt Rīgā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Pēc sākotnējās grupas izjukšanas meitene nepadevās un izlēma turpināt cīnīties pati. Muzejā veidotās stundas laikā tika minēti fakti un dalībniekiem bija jāatbild, vai viņi uzskata faktu par nepatiesu un cik punktus tam dotu. Atziņa, ko izteica meitene ir – ne visi draugi var būt komandas biedri.

Imanta Ziedoņa muzejs ir daudz devis man un citiem jauniešiem Latvijā. Atrodoties pie viņiem, vienmēr rodas viegluma un sirsnības sajūta. Vēlos izteikt lielu pateicību šī muzeja darbiniekiem par to, ka spēj iedvesmot un iedrošināt realizēt savas ieceres. Pateicoties viņiem daudzu jauniešu sapņi ir kļuvuši par realitāti. Viesojoties Imanta Ziedoņa muzejā Murjāņos katrs ciemiņš tiek sagaidīts kā savējais un pats muzeja apmeklējums vien šķiet kā došanās ciemos pie Imanta. Katru gadu Imanta Ziedoņa muzejs izsludina konkursu “Ideju pavasaris”, kurā tiek aicinats piedalīties ikviens, galvenais ir uzdrīkstēties. Mēs katrs ejam savu ceļu, kādēļ gan tā laikā nepiestāt, lai realizētu kādu savu sapni?

 

Ja palikšu, kas manu ceļu ies?

/Imants Ziedonis/

http://ziedonamuzejs.lv/lv