Zero waste pamatprincipi

Mūsu žurnāliste Ilvita Liepiņa apkopojusi īsu pamācību, kā dzīvot dabai, apkārtējiem un sev draudzīgāk! Lasi tālāk un uzzini!

Atteikties

Atteikties no visa liekā un no tā, kas mums vairs nerada prieku, ir saplīsis un netiek izmantots. Atteikties no tā, ko ņemam tikai tāpēc, ka tas ir par brīvu, bet patiesībā nemaz nav vajadzīgs. Tai skaitā dažādi reklāmas bukleti, skrejlapiņas, vienreizlietojami trauciņi, salmiņi. Atteikties no plastmasas zobu birstēm un aizstāt ar koka. Atteikties no pārtikas iepakojuma, kuru varam aizstāt ar saviem traukiem un audumu maisiņiem. Pirkt tikai to, kas tiešām ir vajadzīgs, nevis paļauties uz mirkļa iegribu. Pirms pērc padomā, vai kārotais tiešām ir vajadzīgs, cik ilgi tas kalpos un kādu ietekmi tas atstās uz vidi.

Samazināt

Samazināt visu to, no kā nevar atteikties. Piemēram, samazināt tīrāmo līdzekļu daudzumu (daudzus līdzekļus var aizstāt ar sodu un etiķi), šampūna vietā izmantojot šampūnziepes vai šampūnu, kuru var nopirkt bez iepakojuma, līdzīgi var rīkoties iegādājoties dušas želeju un citus higiēnas, kopjošās un dekoratīvās kosmētikas produktus. Tu būsi pārsteigts, saprotot, ka lielākā daļa šo produktu ir nevajadzīgi. Daudzus kopjošās kosmētikas līdzekļus var aizstāt ar kokosa vai kādu citu dabīgo eļļu. Samazini arī drēbju daudzumu savā garderobē, atstājot tikai to, kas tiešām patīk un ir vajadzīgs. 🙂

Lietot atkārtoti

Nēsā mazlietotas drēbes – tā var būt māsas jaka, kura viņai palikusi par mazu, vai draudzenes kleita, kura viņai vairs nepatīk . 🙂  Iepērcies “Second hand” veikalos. Ja tev nav, ir vērts iegādāties ūdens pudeli, kuru var lietot vairākas reizes. Tev vairs nevajadzēs pirkt plastmasas ūdens pudeles. Savu pudelīti varēsi vienmēr uzpildīt. Ja tev vēl nav, ir vērts iegādāties arī dažāda lieluma trauciņus, burciņas, auduma maisiņus. Maisiņu vari uzšūt arī pats. 😉  Ja tev gadās kādreiz nopirkt plastmasas maisiņu, atceries, ka tu to vari lietot atkārtoti. Nemet ārā.

Šķirot

Kad esi atteicies, samazinājis un lieto daudzas mantas atkārtoti, šķiro izveidojušos atkritumus. Šķirot ir pavisam vienkārši. Vienā kastē liec kartonu un papīru, otrā plastmasu, trešajā stiklu un ceturtajā metālu. Ierīko arī atkritumu tvertni, kurā metīsi atkritumus, kurus nevar pārstrādāt. Sekojot visiem Zero waste pamatprincipiem, sapratīsi, ka šis spainis piepildās lēni.  Svarīgi, pēc tam izmest atkritumus tiem paredzētajos atkritumu konteineros. 🙂   Atceries, ka ĻOTI svarīgi ir šķirot pareizi. Noskaidro, kā to pareizi darīt atkritumu šķirošanas mājas lapā, vai vērsies pie atkritumu apsaimniekotāja.

Kompostēt

Veido komposta kaudzi savā vai savu vecvecāku dārzā. Kompostē mājās , bet, ja tev nav šādas iespējas, neuztraucies – organiskie atkritumi sadalīsies arī parastajā atkritumu konteinerī. Lēnāk, bet sadalīsies. 🙂

Lai Tev veicas uzsākt Zero waste dzīvesveidu!

Atceries, ka neviens nav perfekts. Ja tev kādreiz neizdodas kāds no šiem soļiem, neuztraucies un nepadodies! Labāk ir mēģināt darīt un kļūdīties, nekā nedarīt vispār!

Mums ir jārūpējas par savām mājām – Zemi. 😊