Tramps, kaķu video un žurnālistika

Sanfrancisko bāzētais medijs “Mother Jones” nodarbojas ar pētniecisko žurnālistiku, kura ietver politiku, klimata izmaiņas un citus nopietnus tematus, tomēr arī kaķu video un citiem ne tik nopietniem izklaides rakstiem tajā ir vieta. Naudu šī organizācija iegūst no lasītāju ziedojumiem, jo uzskata, ka galvenais saglabāt patstāvību un netikt ietekmētiem no tie, kam pieder vara.

Vasaras beigās Latvijā  viesojās “Mother Jones” redaktors un žurnālists Bens Dreifuss (Ben Dreyfuss). Šeit Bens bija viens no starptautiskajiem mentoriem nometnē Young Media sharks, kā arī vadīja atvērto meistarklasi par neatkarīgo žurnālistiku un jauniešu piesaisti medijiem, kur ieskicēja dažus svarīgākos aspektus no savas pieredzes žurnālistikas jomā un ne tikai.

Kā pārliecinaties vai fakti, ko rakstāt ir patiesi?

Pirmkārt ir jāpēta tiešie avoti – datubāzes, dokumenti utt., tālāk šī informācija ir jāsakārto, jārada tai jēga. Ja tomēr neizdodas iegūt šādus avotus, var izmantot arī “otrā līmeņa” resursus. Piemēram, ja šādu informāciju sniedz vairāki mediji – gan BBC, gan New York Times, gan CNN – visticamāk tā ir korekta un izmantojama.

Kāds ir profesionāls žurnālists?

Tas nav viegli definējams, tomēr galvenokārt – šis žurnālists ir patiess un dara visu labāko, ko spēj, lai vēstītu patiesību. Arī manā profesionālajā pieredzē ir bijuši gadījumi, kad uzrakstu kaut ko, kas nav 100% atbilstošs patiesībai. Lielos izdevumos ir speciāla komanda, kuru uzdevums ir pārbaudīt faktu patiesumu. Ja viņi atklājuši kādu kļūdu, kuru iespējams pamatot, es to pazemīgi atzīstu un izlaboju, jo lasītājs piedod kļūdu, tomēr patiesības slēpšanu gan ne.

Kā izlēmāt kļūt par žurnālistu?

Es nekad nebiju domājis, ka vēlos būt žurnālists! Es gribēju būt filmu zvaigzne! 25 gadu vecumā es sapratu, ka tas neizdosies un sāku meklēt iespējas attīstīties. Pamēģināju žurnālistiku – un man tas iepatikās.(Bens ir redzams tādās filmās kā “The Wanderers, “The Lightkeepers” un “Mine is Mine” – aut.”)

Par kādiem tematiem rakstāt?

Ņemot vērā šī brīža sabiedriskās norises ASV, aģentūras Mother Jones visbiežāk aptvertākā tēma ir politika. Bet patiesībā man vislabāk patīk veidot smieklīgos izklaides rakstus.

http://www.motherjones.com/politics/2014/11/super-bad-mario-hurting-people/

Visiem, pilnīgi visiem cilvēkiem patīk lasīt izklaidējošus rasktus. Pat ja kāds saka, ka brīvajā laikā lasa tikai pētnieciskās žurnālistikas rakstus par politiku un norisēm – viņš melo. Visiem patīk izklaidēties Buzzfeed, sekot līdzi slavenību intrigām un apsktīt smieklīgas kolāžas. Šo faktu gan ne visi vēlas atzīt.

Es neesmu reportieris. Es neesmu arī rakstnieks vai žurnālists – es esmu mazliet no visiem.

Kā veidot labu virsrakstu?

Tas jāveido tāpat, kā tu runātu ar savu draugu. Tieši tikpat entuziastiski un sajūsmināti. Un vienmēr jāuzdod sev jautājums – kāpēc tu pats atvērtu šo rakstu. Tikai jāatceras, ka veidojot virsrakstu tu apsoli jebkuram, kurš uzkliksķina, ka lasītājs saņems virsrakstam atbilstošu saturu.

Mother Jones moto : Smart fearless journalism. (Gudra, bezbailīga žurnālistika). Ko tas nozīmē?

Gudra nozīmē to, ka savus lasītājus uzskatām par inteliģentiem un tieši tā arī pasniedzam saturu. Bezbailīga – mēs nebaidāmies runāt par kādām tēmām tādēļ, ka ietekmīgi cilvēki nevēlētos, lai tas tiek atklāts. Mēs esam patstāvīgs ziņu kanāls un neietekmējamies no augstākās sabiedrības interesēm. Žurnālisms savukārt nozīmē to, ka mēs meklējam taisnību, pētām procesus un vēstām par tiem.

Kuras ir “sarkanās līnijas”, kuras Jūs nepārkāptu?

Ir tikai viens noteikums – neuzbrukt cilvēkiem bez iemesla un par to, ka viņi vienkārši dzīvojuši savu dzīvi. Ja žurnālists vēlas uzrakstīt nosodošu rakstu par kādu personu, jāatceras, ka jāaptver sabiedrības problēma un jāmeklē tas cilvēks, kuram ir vara to mainīt. Jāprot atšķirt īstais upuris no uzbrucēja.

Kas padara Latviju ievērības cienīgu pasaules kontekstā?

Pirms atbraukšanas uz Latviju es visvairāk biju dzirdējis par vēsturi Padomju savienības kontekstā, par akciju, kurā tika izveidot cilvēku ķēde cauri Baltijai (Baltijas ceļš – aut.). Atbraucot uz šejieni ieradudzīju, cik Latvija ir apbrīnojami skaista,  kā arī – daudzi mani kolēgi Amerikā ir ar latviešu saknēm.

Tramps?! Kā tas ir mainījis žurnālistiku?

ASV politikas norises vienmēr ir ietekmējušas to, ko un kā žurnālisti raksta un ko pēta. Katrā ASV avīzē vai žurnālā, pat reģionālajās top stāsti ir saistībā ar Trampu. Pat tie, kuri viņu ienīst nespēj paskatīties garām, jo Tramps sacēlis milzīgu vētru jau kopš velēšanu sākuma.

Vai tā ir patiesība, ka Start up kompāniju ziņā ir lielo iespēju zeme? 

Lielākoties veiksmīgi ir tieši tehnoloģiju biznesi kā citur pasaulē. ASV valdībai ir daudzi instrumenti, kā palīdzēt jaunajiem uzņēmumiem, tiek rosinātas dažādas nodokļu atlaides, tomēr es neteiktu, ka tas ir ļoti vienkārši uzsākt biznesu ASV. Tāpat, kā jebkur citur būs nepieciešams pašam iegūt kapitālu, izcīnīt savu vietu un tad, iespējams, valdība piešķirs kādus bonusus. Visiem ASV patīk romantizēti teikt, ka ikvienam ir iespēja kļūt par biznesmeni, tomēr ejot gadiem tas ir kļuvis mazāk patiesi.

 

„Šī programma ir īstenota, pateicoties Baltijas-Amerikas Brīvības Fonda (BAFF) finansējumam. Vairāk informācijas par BAFF stipendijām un lektoru atbalstu varat uzzināt, apmeklējot www.balticamericanfreedomfoundation.org.”

Teksts: Marta Muižniece

Foto: Ritvars Stankevičs