5 padomi pasākumu vadīšanā

Projekts “Skaties un mācies” bija laba iespēja atsvaidzināt publiskās runas prasmes. Pateicoties tam, ka biju brīvā un atvērtā publikā, bija mazliet vieglāk iejusties un atrast konforta stāvokli visu priekšā. Publiskās uzstāšanās mēdz satraukt citus, jo viņi iztēlojas sliktākos scenārijus – klusa un neatsaucīga publika, lielas telpas, kas ir jāaizpilda ar savu balsi, neparedzētas situācijas, klasiskais “lampiņu drudzis” u.c. Tas viss īstenībā ir dzīves sīkums, jo ir jāatceras nozīmīga lieta, ko jūs visi esat, iespējams, jau dzirdējuši – saturs, ko jūs paasniedzat ir mazāk svarīgs par to, kā jus to saturu pasniedzat.

Mazliet padalīšos ar savu pieredzi publiskajā runā un kādi ir mani ieteikumi pasākumu vadīšanai.

  • Pasniedziet saturu aizraujoši un interesanti. Piemēram, ja jūs vadīsiet pasākumu, kura temats skar veselīgu ēšanu, tad cilvēki labāk atcerēsies analoģijas un stāstus, nevis lielu kvantumu ar “cietajiem faktiem” un statistiku. Jūsu ķermenis ir mašīna, kādu benzīnu un eļļu ieliesiet, tikpat kvalitatīvu atdevi saņemsiet. Bet tas ir jāizjūt, tāpēc nākamias punkts.
  • Iepazīstiet savu auditoriju un veidojiet vidi atbilstošu pasākuma nozīmīgumam. Iepazīstiniet publiku ar sevi, jo tas rada cilvēcisku savienojumu. Cilvēki biežak klausās oratorus, ja tie ar sevi iepazīstina un rada “attiecības” ar publiku. Piemēram, ja pasākums ir formāla rakstura, tad personiskas dabas jautājumi par zobu tīrīšanu un filmu skatīšanos īsti neiederēsies. Lietojiet vesalo saprātu, bet nebaidieties arī nopietnos pasākumos laiku pa laikam pajokot un neformālos pasākumos vajadzības gadījumā kļūt nopietniem.
  • Esi brīvs, bet neesi paviršs. Ja pasākuma moderators vai vadītājs jūtas drošs un brīvs savā tēlā cilvēku priekšā, tad cilvēki jutīsies ērtāk. Runājiet brīvi, bet nelamājieties, jo tas ir etiķetes pārkāpums. Jūs vēlaties iegūt cilvēku uzmanību, bet nevēlaties izskatīties kā āksts. Ir jāsaglabā zināma līmeņa profesionalitāte. Piemēram, iedomāsimies, ka jūs esat skatītājs pasākumā un vadītājs iznāk uz skatuves saposts un pārliecināts, bet tad pēkšņi ieliek roku kabatā un sāk diskutēt ar auditoriju, pirms ir iepazīstinājis ar pasāakuma saturu un norises plānu. Tā ir nepieņemama uzvedība.
  • Sagatavo saturu pats, ja vari. Jas pārzināsi savu sakāmo un darāmo, tad mācēsi vadīt situāciju. Un situācijas vadība ir Tavs galvenais uzdevums. Tu vadi pasākumu.
  • Esi gatavs nezināmajam! Lai cik bailīgi tas neizklausītos, ir jāmācās reaģēt uz neparedzētām situācijām un jābūt spontānam. Ja kāds viesis kavē, tad ir jāmāk izklaidēt publiku, lai viņi negarlaikotos. Iesaisti publikku, liec viņiem kaut ko darīt. Ja spēsi būt spontāns, tad mācēsi iziet no jebkuras situācijas. Ja nemāki, tad vajag mēģināt, mēģināt un vēlreiz mēgināt, jo šī prasme rodas tikai un vienīgi darot.

Te noderīgas saites, kuras vari palasīt:

Par satura veidošanu:

https://jackmalcolm.com/2012/08/how-much-of-your-presentation-will-they-remember/

Par runas struktūru:

https://biteable.com/blog/tips/how-to-make-good-presentation/

https://www.inc.com/alison-davis/best-presentation-ever-how-to-elevate-any-talk-to-make-it-motivating-meaningful-memorable.html

Meklējiet un paši lasiet vēl, ja vēlaties ķļut par labākiem runātājiem!

Ja vēlaties vēl ieteikumus par publisko runu, tad drīkst man personīgi rakstīt un es ietiekšu papildus lasāmvielu vai vingrinājumus, kurus var veikt, lai justos ērtāk uz skatuves.

Tie ir pāris no maniem ieteikumiem pasākumu vadīšanā. Veiksmi darbā!

Raksta: Hugo Huberts Puriņš

Kontaktiem: h.h.purins@gmail.com