Kas ir GeoGuessr?

Raksta: Mariss Priekulis

Foto: Wikimedia Commons (fotogrāfiju autori — Thierry Martel (BB 22385), Basile Morin, Michal Klajban) un ekrānuzņēmumi geoguessr.com

Koronavīrusa izraisītās krīzes laikā ceļošana ir stipri ierobežota. Lai gan daži ietekmeļi sociālajos tīklos paspīdējuši ar ziemas priekiem kādā Itālijas kūrortā vai zvilnēšanu saules pielietā Maldīvu pludmalē, apzinīgie meklē veidus, kā ceļot un iepazīt valstis digitāli. Viena no alternatīvām — ģeogrāfijas spēle GeoGuessr.

Spēles pirmsākumi

Ģeogrāfijas spēles vēsture iesniedzas tālajā 2013. gada 9. maijā (10. maijā), kad zviedru IT speciālists Antons Vallens (Anton Wallén) savu iemīļoto hobiju, proti, attālu vietu apmeklēšanu ar Google Street View palīdzību, īstenoja internetā pieejamā spēles izveidē. Pati spēles izveide ilga vairākus mēnešus, līdz Vallens 2013. gada 10. maijā to publicēja Google Chrome Experiments — virtuālā izstāžu zālē.

GeoGuessr darbojas?

Spēle darbojas interneta vidē, izmantojot Google Maps API (vienkāršāk – Google karti un ielas attēlus) un Mapillary — ielas attēlu platformu. Lokācijas tiek izvēlētas no ielas attēliem, kuri uzņemti teju visā pasaulē. Lielākoties spēlē ir pieci raundi, kuru laikā spēlētājam ir jārod atbilde – kurā vietā pasaulē attēls ir uzņemts. Pastāv dažādas metodes, kā atpazīt atrašanās vietu:

  • arhitektūra, pilsētplānošana — kā izskatās celtnes, cik vizuāli pievilcīgas, sakārtotas tās ir;
  • reklāmas, plakāti — pievērs uzmanību plakātos esošajai valodai, burtiem. Nereti palīdz interneta domēna atrašana ja būs attēlots domēns .de, visticamāk būsi Vācijā;
  • ceļa zīmes — apskati to dizainu, izkārtojumu, tajās attēlotās pilsētas. Necenties tās meklēt Google Maps, tas spēli padarīs neinteresantu un negodīgu;
  • daba — piemēram, ja redzi palmas, tropiskus augus un jūru, iespējams, atrodies kādā subtropu vai tropu joslas valstī.

Vai ir jāmaksā?

Šķiet, šis jautājums ir ļoti aktuāls GeoGuessr dalībnieku un veidotāju komūnā. Spēles autors un veidotājs Antons Vallens 2019. gada 4. jūlijā sociālajā tīklā Reddit paziņoja, ka liela daļa no spēles funkcijām būs maksas. Šāds paziņojums izsauca visai lielu spēles cienītāju sašutumu. Blogeris Braiens Koens (Brian Cohen) rakstīja: “They Ruined GeoGuessr…” (latviski — “Viņi sagrāva GeoGuessr”). Šādu soli spēles veidotājs pamatoja ar Google Maps paaugstināto maksu par ielas attēlu un kartes izmantošanu spēlē, kā arī spēles lietotāju straujo pieaugumu. Šobrīd spēles bezmaksas versijā ir pieejami tikai Mapillary veidoti ielas attēli, kas ir mazāk detalizēti. GeoGuessr maksas versija gadā izmaksā aptuveni 20 eiro, bet mēneša abonementa gadījumā nākas šķirties no 1,70 eiro. 

Spēļu veidi

GeoGuessr piedāvā vairākus spēļu veidus (game modes) katrai spēlētāja gaumei, pašsajūtai un garastāvoklim:

  • Standarta (Standart) — spēlētājs izvēlas noteiktu karti, piemēram, Pasaule (World), Slavenas vietas (Famous Places). Piecos raundos dalībniekam pēc iespējas precīzāk jāatzīmē redzamā vieta kartā – jo precīzāk, jo vairāk punktu.
  • Atklājējs (Explorer mode) — spēletājs izvēlas valsti, piecos raundos atzīmē pēc iespējas precīzāk attēloto vietu kartē – jo precīzāk, jo vairāk punktu.
  • Country Streak — spēle automātiski ģenerē ielas attēlu, kartē jāatzīmē valsts (nevis vieta). Ja atzīmēta nepareizā valsts, spēle jāsāk no sākuma.
  • Battle Royalemultiplayer spēle – desmit spēlētāji sacenšas par pirmo vietu. Jāatzīmē valsts, iespējama viena papildiespēja (50/50) vienā raundā.
  • Ikdienas pārbaudījums (The Daily Challenge) — katru dienu jauns pārbaudījums! Pieci raundi, vienam raundam 3 minūtes – kurš iegūs visvairāk punktu?

GeoGuessr kopiena

Ģeogrāfijas spēles kopiena vairāku gadu laikā ir izpletusies dažādos sociālajos medijos un platformās – Reddit, YouTube un Twitch. Kopiena vieno gan iesācējus, gan pieredzējušus geoguesserus — rekordu īpašniekus. YouTube ir pieejami neskaitāmi video, par to, kā veiksmīgāk un ātrāk spēlēt aizraujošo spēli. Populāri ir priekšnoteikumi — No Moving (spēlējot spēli, nedrīkst pārvietoties) un NMPZ (No Moving, Panning, or Zooming) jeb “bez pārvietošanās, bez skatīšanās apkārt (panoramēšanas), bez pietuvināšanas”. Savukārt uzticīgākie spēlētāji GeoGuessr Store jeb GeoGuessr veikalā atradīs sev mīļus T-kreklus, krūzītes un maisiņus ar GeoGuessr apdruku. Iespējams iegādāties dāvanu kartes.

Kopsavilkums

Par spīti neražām ar maksas pakalpojumiem, 2021. gada janvārī spēli spēlēja vairāk nekā astoņi miljoni dalībnieku no visas pasaules. Un skaitļi turpina pieaugt. Lai gan Latvijā spēle ir mazpazīstama, arī mūsu valstī darbojas aktīvi geoguesseri, kuri ne tikai spēlē, bet arī veido dažādas kartes par Latviju un tās pilsētām. Vēl neizmantots potenciāls ir spēles izmantošana mācību darbā skolās – šis ir saistošs un interesants veids, kā apgūt pasaules ģeogrāfiju. No stindzinoši aukstajiem Aļaskas ziemeļiem līdz saulaini karstajiem Jaunzēlandes dienvidiem.