CLUBHOUSE – sabiedrības nākotne vai tikai īslaicīgs trends?

Raksta: Evita Gorenko

“Clubhouse” ir audio formāta sociālais tīkls, kas tika izveidots 2020. gada aprīlī, taču tikai 2021. gada sākumā guva popularitāti, tādām slavenām personībām, kā Īlons Masks, Kevins Hards, Mars Cukerbergs, ienākot platformā. 

“Tā [sociālā tīkla “Clubhouse”] popularitātes galvenais iemesls ir ilūzija par tiešu sarunu ar zvaigzni” – komentē krievu žurnālists Iļja Klišins.

“Clubhouse” tika veidots kā telpa autentiskām sarunām un izpausmēm, kur cilvēki var izklaidēties, mācīties, veidot nozīmīgus sakarus un dalīties bagātīgā pieredzē ar citiem visā pasaulē.

Sarunas “Clubhouse” notiek “roomos” jeb telpās. Katrā telpā jūs varat būt moderators –sarunu vadītājs, kuram ir iespēja pievienot vai noņemt runātājus; runātājs – sarunas dalībnieks, kuram ir iespēja izmantot mikrofonu un dalīties ar savām domām; klausītājs – cilvēks, kuram nav iespējas iesaistīties sarunā, bet tas var baudīt citu cilvēku sarunas tikpat labi, kā to dara podkāsta formātā. 

“Tas ir diezgan labs veids, kā pasmelties papildus informāciju par sev interesējošām tēmām un iepazīties ar citu cilvēku viedokli.” – raksta portāls “kursors.lv

Kā tam pievienoties?

Diemžēl pievienoties šim sociālajam tīklam nav tik vienkārši, kā mēs esam pieraduši (“Facebook”, “Instagram”, “Tik-tok” u.c.). Lai kļūtu par pilntiesīgu “Clubhouse” lietotāju, ir jāsaņem “uzaicinājums” no kāda jau esoša aplikācijas lietotāja. Šī sistēma var skanēt pazīstami, jo līdzīgi strādā arī visiem zināmais sociālais tīkls “Draugiem.lv”. Taču, atšķirībā no “Draugiem.lv”, kur ikviens lietotājs var “uzaicināt” neierobežotu skaitu draugu, te katram lietotājam ir tikai 2 “uzaicinājumi”.

Nepatiku sabiedrībā izraisa arī tas fakts, ka pašlaik “Clubhouse” kā aplikāciju lejupielādēt var tikai  “iPhone” jeb “iOS” sistēmas lietotāji, īsāk sakot – ja tavs telefons nav aifons, lietot šo aplikāciju tu fiziski nevari. Paši aplikācijas veidotāji sola, ka jau tuvākajā laikā aplikācija kļūs pieejama visu telefonu modeļu īpašniekiem, un vienīgais iemesls, kāpēc viņi tā darīja, ir vēlme uzlabot lietotni līdz tādam līmenim, lai tā patiešām varētu tikt izmantota visā pasaulē.

Neskatoties uz “Android” telefonu īpašnieku nepatiku un ekspertu kritiku, “Clubhouse” lietotāji atzīst, ka lietotne ir svaiga elpa digitālajā pasaulē, un var “sēdēt” tajā stundām ilgi. Pateicoties aplikācijas sadalījumam, ikviens cilvēks no jebkuras pasaules malas var atrast sev sabiedroto un apspriest sev tīkamo tēmu. Protams, pašlaik aplikācijai ir savi mīnusi, un daži lietotāji uzskata, ka pa lielam tā ir bezjēdzīga laika tērēšana un “Clubhouse” nav cienīgs tik lielas popularitātes. Bet tomēr lielākā daļa atrod lietotnē pozitīvo un redz nākotni šim sociālajam tīklam.

Visu apkopojot, es varu teikt, ka “Clubhouse” noteikti atradīs savu lietotāju un varbūt arī būs populārs kādu laiku, taču es ļoti šaubos, ka tas kādreiz spēs aizvietot jau visu mīlēto “Facebook” vai “Instagram”. 

Izmantotā literatūra:

https://www.joinclubhouse.com/

https://screenrant.com/clubhouse-android-app-device-support-when-explained/

https://en.wikipedia.org/wiki/Clubhouse_(app)